گروه معماری داتیس

طراحی مجتمع تجاری مسکونی

بسیاری از مراکز خرید فضاهایی شکست‌ خورده هستند. فضاهایی که در بی‌تفاوتی مردم نمی‌توانند آورد تجاری مناسبی داشته باشند. برای چنین شکست‌هایی دلایل زیادی وجود دارد. اما یکی از مهم‌ترین دلایل قطعاً نابسامانی در طراحی فضاهای تجاری ساختمانی است. به نوعی وقتی تعریف معمار از بازار هدف اشتباه باشد، نمی‌تواند چیدمان مناسبی از طراحی فضاهای تجاری مجتمع را سامان‌دهی کند.
صنعت خرید فضایی کاملاً رقابتی است. مغازه‌داران و فروشندگان در مرکز این جریان رقابتی حضور دارند. آنها همیشه در تکاپوی دسترسی به محیط فروش بهتر هستند. در آن‌سوی میدان نیز خریداران نقش بازی می‌کنند. خریداران چرخ‌های محرک صنعت خرید می‌باشند که سخت‌گیرانه به ‌دنبال فضای خرید جذاب، ساده، دم دستی و البته زیبا می‌گردند. اما فراتر از تمامی این نکات نگاه خریداران در پیدا کردن بازارهایی جذاب و تعامل محور است. تفاوت مجتمع تجاری موفق با مجتمع شکست‌ ناموفق در همین نکته است. چرا که مجتمع تجاری موفق، ارتباط مؤثر و تعاملی سازنده با خریداران ایجاد می‌نماید. ماجرایی که در الگوهای تعریف بازار خلاصه شده ‌است.

معیارهای ساخت مجتمع تجاری

مسائل متعددی از طراحی و ساخت مجتمع تجاری در ایجاد بازار نقش بازی می‌کنند. چگونگی استراتژی ساخت و اجرای مجتمع، اندازه طبقات، تعداد طبقات، اندازه واحدهای تجاری، الگوی چیدمان واحدهای تجاری، حضور واحدهای فروشگاهی شکل، معماری بنا، طراحی نمای ساختمان و… همه و همه در خلق بازار تأثیرگذار هستند. معماری که نتواند مجتمع را به بازاری پویا تبدیل کند، قاعدتاً نمی‌تواند انتظارات تجاری مالکان آن را تأمین نماید. در خدمات ساخت مجتمع تجاری به چگونگی خلق بازار می‌اندیشیم. برای این منظور چند معیار کلیدی را مد نظر قرار خواهیم داد.

  • بررسی پتانسیل‌های اقتصادی ناحیه
  • بررسی بازارهای رقیب در ناحیه
  • بررسی بازخوردهای تجربی از ساکنین منطقه
  • تجزیه ‌و تحلیل توان مالی مصرف کنندگان، میزان مصرف آنها و همچنین نیازهایی که دارند.
  • بررسی موقعیت مکانی مجتمع و پتانسیل خلق و تثبیت بازار

پس ‌از آنکه مراحل ارزیابی مقدماتی سپری شد و توانستیم دورنمای مناسبی از فرصت‌های تجاری منطقه داشته باشیم، بهتر و حرفه‌ای‌تر می‌توانیم به قدم دوم یعنی توسعه فیزیکی مجتمع تجاری بپردازیم.
در این مرحله با شاخص‌های متعددی مواجه هستیم. بهره‌وری واحدهای تجاری اصلی‌ترین شاخص ارزیابی مراحل ساخت پروژه است. در این‌باره به بررسی پتانسیل فروش هر واحد تجاری، مقدار قیمت هر مترمربع واحدهای تجاری و در نهایت حد ظرفیت برگشت سرمایه در ساخت مجتمع تجاری می‌پردازیم. هدف از طراحی چیدمان واحدها رسیدن به بهترین الگو است تا بتوانیم آنها را به حداکثر ارزش افزوده نزدیک کنیم.
در یک مجتمع تجاری بزرگ با انواع فضاها و واحدهای تجاری و فروشگاه‌ها مواجه هستیم. هر مجتمع تجاری تلفیقی است از کنار هم قرار گرفتن واحدهای تفریحی در کنار واحدهای فروشگاهی. گاهی واحد تفریحی به‌ تنهایی مقصد اصلی است و خود باعث خرید هرازگاهی واحدهای تجاری و فروشگاهی می‌شود. گاهی هم حضور توده مردم در یک فضای کاملا تجاری، باعث جذب آنها به سمت واحدهای تفریحی خواهد شد. در طراحی و چیدمان واحدهای مجتمع تجاری باید این الگوها را پیش ‌بینی کنیم. اینکه مجتمع پتانسیل داشتن چه نوع فضای تأثیرگذاری دارد؟ آیا یک واحد تفریحی قدرتمند می‌تواند پتانسیل تجاری واحدهای فروشگاهی را ارتقاء بخشد و اگر این‌طور است، این فضای تفریحی چگونه و در کجای مجتمع تجاری قرار بگیرد؟

الزامات فضاهای مجتمع تجاری

مردم در داخل مجتمع‌های تجاری حضور دارند و پس ‌از مدتی پرسه زدن در سطح فروشگاهی خسته می‌شوند. وجود فضاها مانند سینما، رستوران‌ها، فست فودها، محل بازی کودکان و… آنها را ترغیب می‌کند که مدت زمان بیشتری را در فضای مجتمع سپری کنند.
در این ‌میان پیش ‌بینی چگونگی جانمایی فروشگاه‌ها مانند واحدهای عرضه لباس، زیورآلات، لوازم خانگی و حتی آثار هنری در کنار فضاهای تفریحی اهمیت زیادی دارد. این جانمایی الگوهای متفاوتی دارد. در برخی مجتمع‌ها به ‌دنبال ایجاد فضایی مستقل از واحدهای تجاری و تفریحی هستیم و در برخی از آنها حضور توأمان را مؤثرتر می‌دانیم. همه این ماجرا در چگونگی جانمایی واحدهای تجاری و تفریحی به بررسی الگوی جمعیت، میزان تقاضا و حتی پتانسیل‌های فرهنگی و نوع واحدهای تجاری تا نوع فضاهای تفریحی مجتمع بستگی دارد. با تمام این تفاصیل برای طی شدن  دستورالعمل‌های زیر مطرح است.

  • جانمایی مناسب فضاهای فروشگاهی در کنار فضاهای تفریحی و رفاهی
  • طراحی مسیرهای حرکتی مردم برای حضور هر چه بهینه‌تر در فضای مجتمع تجاری
  • ایجاد بستری یکپارچه از تمامی فضاهای مجتمع تجاری به شکلی که مراجعین احساس دوگانگی در هیچ فضای مجتمع نداشته باشند.
  • تدوین استراتژی برای طراحی فعالیت‌های مهیج و ترغیب ‌کننده

فرم ثبت سفارش طراحی نقشه های ساختمانی

"*" فیلدها الزامی می باشد

نوع خدمات
طراحی های ویژه درخواستی
انواع فایل پذیرفته شده: jpg, حداکثر اندازه فایل: 2 MB.
پشتیبانی
پشتیبانی
پشتیبانی