گروه معماری داتیس

طراحی معماری

طراحی معماری ساختمان : (Architectural Design) به فرایندی می گویند که در آن فضاهای مختلف به شکل نقشه های معماری به تصویر کشیده می شوند. معمار تلاش می کند تا در طی سه مرحله کلی فاز صفر معماری، فاز یک و دو معماری این کار را به دو شکل طراحی فرم گرا یا عمل گرا به سرانجام برساند. برای به سرانجام رسیدن این موضوع نیاز است که دستورالعمل ها، الگو و مدل های مختلف توسط معمار لحاظ شوند تا به یک طرح کلی که در نهایت توسط کارفرما تعیین و تأیید می گردد برسد. در واقع معماران باید با چیدن راهکارهای مختلف در طراحی معماری، تغییرات مختلف براساس محدودیت های موجود مثل بودجه، ایرادات فنی و شهرداری و وضعیت خاص پروژه را به وجود آورده و طراحی معماری را نزدیک به نظر مشتریان بچیند. پیش نیاز طراحی معماری: برای طراحی معماری باید  ابتدا پیش نیازهای آن را برطرف کرد تا بتوان طبق مراحل آن پیش رفت.پیش نیازهای طراحی معماری اشاره به مواردی دارند که با انجام آنها یک طراحی حرفه ای و اصولی انجام خواهد گرفت .پیش نیازهای شروع روند طراحی معماری عبارتند از:

پیش نیاز های طراحی معماری: برای طراحی معماری باید  ابتدا پیش نیازهای آن را برطرف کرد تا بتوان طبق مراحل آن پیش رفت.پیش نیازهای طراحی معماری اشاره به مواردی دارند که با انجام آنها یک طراحی حرفه ای و اصولی انجام خواهد گرفت .پیش نیازهای شروع روند طراحی معماری عبارتند از: 

در این مرحله باید یک بررسی جامع و کامل از کلیات پروژه انجام بگیرد که برای این کار می توان از بررسی های میدانی ،چک کردن موقعیت بنای ساختمان ،داده های موجود،مقررات منطقه و ضوابط شهرداری ،درخواست های کارفرما و نیازهای موجود کمک گرفت.

شناخت کامل انتظارات کارفرما و تعیین اهداف:یک پیش نیاز بسیار مهم در طراحی معماری این است که اساسا معماران و مهندسین کاملا توجیه باشند که انتظارات و خواسته های کارفرما چیست که قبل از شروع طراحی باید مشخص شود مثلا چه طرحی مدنظر دارد،یا اصلا روی چه سازه ای می خواهد پیاده سازی کند و خواسته های کارفرما برحسب نوع سازه و مصالح نیروی کار و غیره چیست .

مشخص کردن جزییات طراحی معماری ساختمان :این مورد از پیش نیازهای طراحی معماری به منظور تعیین تمامی بخش های داخلی و نحوه ارتباط آنها با یکدیگر انجام می شود.معماران در این مرحله می توانند بخش بندی های لازم را انجام داده و ارتباط آنها را به شکل شماتیک نشان دهد تا جایگذاری هر قسمت به طور تقریبی مشخص باشد. 

طراحی حجم و فضای ساختمان به شکل شماتیک:یکی دیگر از پیش نیازهای الزامی طراحی معماری طراحی های دو بعدی و سه بعدی فضا و حجم بنا به شکل شماتیک است تا طراحان و معماران متوجه شوند طرح نهایی قابلیت اجرایی دارد. البته همانطور که گفتیم همه چیز شماتیک است و در صورت تأیید اولیه آماده بسط یافتن و طراحی های دقیق خواهد شد.

مراحل طراحی معماری ابتدا نیاز به گذر کردن از یکسری پیش نیازها دارد که به طور کامل صحبت کردیم و پس از آن تازه مراحل طراحی معماری شروع می شوند. هر یک از این مراحل وابسته به مراحل قبلی خود هستند و هر گونه اشتباه باعث اختلال در کار فازهای بعدی خواهد شد. در ادامه هر یک از این مراحل یا فازهای طراحی معماری را به شکل مختصر توضیح می دهیم.

طراحی  در فاز یک معماری مرحله اجرایی اطلاعات به دست آمده در فاز صفر است که به شکل طرح و نقشه اولیه پیاده سازی می شوند.در نقشه های اولیه مواردی مثل پلان و مقاطع و طرح های معماری را می بینید که با مشورت کارفرما اصطلاحات لازم پیاده سازی شده و فصل مشترک . آنها برای گرفتن مجوزهای فاز اجرایی ساخت و ساز به سازمان های مربوطه ارسال می شود. بنابراین همانطور که مشخص است فاز یک معماری مابین فاز مطالعاتی و اجرایی است به همین دلیل بسیار مهم است که اطلاعات مرحله قبل به خوبی پیاده سازی شوند و پایه خوبی برای فاز عملیاتی باشد.

در فاز یک معماری، برنامه ریزی و طراحی به شکل فیزیکی به همراه تقسیم کردن فضاها، طراحی حجم و فضاهای مختلف با جزئیات سازه ای و رسم نقشه و ارائه پروپوزالی از پلان نهایی انجام می پذیرند.

برنامه ریزی فیزیکی و راحتی و تقسیم بندی فضاها:در این مرحله تقسیم بندی فضاها و جزییات موجود در فضای اصلی صورت میگیرد اگر چه اندازه و نوع قرار گیری فضاها شاید بعدا تغیر کند اما باید در این مرحله از طرح معماری تقسیم بندی شماتیک فضاهای مختلف را انجام دهد.

طراحی جزئیات سازه همچون فضا و حجم:اطلاعاتی همچون داشتن تصویری از فضا بندی ها و فضای شماتیک سازه میتواند در ترسیم فضا ها و حجم سازه موثر باشد , در این مرحله معمار به ارائه عوامل دیگری بر طرح می پردازد و موجب کامل تر شدن طرح مورد نظر میشود و طراحی حجم و فضای سازه در این مرحله تا حد زیادی پیش خواهد رفت و آماده طراحی نهایی میشود.

رسم کردن نقشه و ارائه پلان نهایی:بعد از انجام این کار ها و بدست آوردن اطلاعات مختلف نوبت به این میرسد که طراح بنا به سلیقه خود در ابتدا به شیت بندی در معماری به روش های مختلف همچون شیت بندی با فتوشاپ و یا شیت بندی دستی بپردازد و در ادامه با استفاده از این طرح نقشه و پلان نهایی خود را با استفاده از نرم افزار های معماری همچون نرم افزار اتوکد autocad و نرم افزار معماری آرشیکد archicad طراحی کند و به مهندس مجری پروژه تحویل دهند.

در فاز دو معماری نقشه های معماری که در فاز یک معماری طراحی شده اند از آنجاییکه از دقت و حساسیت لازم جهت اجرای پروژه ساخت برخوردار نیستند و صرفا برای تبادل ایده ها و آراء افراد گوناگون طرح شده اند، مطابق با ضوابط مقررات ملی ساختمان مجددا طراحی می شوند نکته مهم در طراحی فاز دو معماری این است که ماهیت نقشه های تهیه شده در فاز یک معماری تغییر پیدا نمیکند بلکه دقت آنها بالا می رود جهت اجرای پروژه و اگر در پروژه هایی میبینیم که در فاز دوم معماری ماهیت نقشه های فاز یک به کلی تغییر پیدا می کند این امر حاصل عدم دقت لازم و تبادل نظرات و اطلاعاتی است که در جلسات مختلف بایستی بدان دست پیدا می نمودند.در فاز دو معماری نقشه های طراحی شده نهایی مطابق با مقررات ملی ساختمان به عنوان پلان های نهایی پروژه جهت اجرای ساختمان به پیمانکار ارائه می گردد.

مطابقت نقشه های فاز دو معماری با نقشه های سازه (طراحی سازه) و نقشه های تاسیسات (طراحی تاسیسات) از الزامات فاز دو معماریست به گونه ای که پس از تایید فاز یک معماری نقشه های طراحی شده توسط مهندس معمار در فاز دو معماری مطابق با مقررات ملی ساختمان و هماهنگ با نقشه های سازه و تاسیسات و نقشه های معماری، طراحی میشوند.برای طراحی فاز دو معماری ضروریست که تمامی نقشه های معماری، نقشه های سازه و نقشه های تاسیسات طراحی شده در فاز یک معماری بررسی و با همفکری مهندسین سازه، مهندسین معماری و منهدس تاسیسات نقشه های فاز دو معماری تهیه شود به طوریکه نظرات کلیه مهندسین در طراحی نقشه های فاز دو معماری در نظر گرفته شود در غیر اینصورت نقشه های طراحی شده فاز دو معماری از انسجام و هماهنگی کامل برای اجرای پروژه برخوردار نخواهد بود.نقشه های فاز دو معماری معمولا با مقیاس یک پنجاهم و یک صدم طراحی میگردد طراحی فاز دو معماری توسط مهندس معمار تهیه و شامل مشخصات و نوع مصالح ساختمانی مورد کاربرد و جزئیات اجرایی پروژه ست.

پشتیبانی
پشتیبانی
پشتیبانی